glavni izbornik

Reklame


Adria Cup, Portorož/Slovenija
19.4.-21.4.2002.


portoroz slika1
Prva regata za Adria Cup (ujedno i 1. za Kup Hrvatske) u disciplini «formula windsurfing» uspješno je održana u Portorožu. Zajedničko kup natjecanje Hrvatske i Slovenije (Adria Cup) pokazalo se kao odličan potez za podizanje kvalitete natjecanja na ovim prostorima i to najbolje pokazuje činjenica da se na regati pojavilo čak 22 natjecatelja iz Hrvatske, Slovenije, pa čak i iz Slovačke što je prilično velik broj za prvu regatu u sezoni.

Prvi dan regate je zbog pomanjkanja vjetra protekao u razgledavanju nove opreme i debatiranju o istoj. Bilo je zaista interesantnih primjeraka najnovijih jedara do 12.5 kvadrata, dasaka već standardne širine do jednog metra, a titulu najluđe daske odnijela je nova AHD-ova «hollow» formula, ispunjena samo zrakom.
Lagana bura zapuhala je u subotu navečer i po kišovitom vremenu održana je jedna utrka u kojoj je pobijedio Stojan Vidaković (SLO-5, Maribor) ispred Vladana Desnice (CRO-5, Zagreb) i Simona Sedmaka (SLO-88, Koper).

Napeta borba - Desnica & Vidakovic
Napeta borba - Desnica & Vidaković
Dan poslije, kiša je prestala, bura još malo ojačala i održane su još četiri utrke po stvarno zahtjevnim uvjetima budući da je vjetar puhao na refule i sa čestim rupama. Upravo zbog tih rupa u vjetru je drugu utrku na regati, u kojoj je pobijedio Vladan Desnica, uspjelo završiti samo četiri natjecatelja u «time limit»-u. Na prigovor natjecatelja da na gornjoj bovi vjetra uopće nema, regatni odbor je spustio bovu od orce niz vjetar i time znatno skratio polje, što se pokazalo kao odličan potez jer smo uspjeli odvoziti još tri utrke po znatno prihvatljivijim uvjetima. U takvom kratkom polju taktičke finese bačene su u drugi plan, a dobar start i precizni okreti postali su presudni za dobar plasman. S. Vidaković najbolje se snašao u tim uvjetima i zauzeo prva mjesta u zadnje tri utrke i time osigurao pobjedu na regati. Vladanu Desnici pripalo je drugo mjesto, a treće je zauzeo Simon Sedmak. Spomenimo još i gosta iz Slovačke (Marian Ševčik, SVK-27) na četvrtom mjestu i Katju Urbaniju iz Slovenije koja se hrabro natjecala s ostatkom muške ekipe i osvojila prvo mjesto u konkurenciji žena.

Organizatori su dobro odradili svoj posao i najavili regatu i za sljedeću godinu u isto vrijeme na istom mjestu. Ipak, moram spomenuti da bi sljedeće godine trebalo malo više pozornosti obratiti na regularnost utrka. Dok su prvu trku na regati samo neki smatrali neregularnom, oko druge su se skoro svi složili da je bila potpuno van pravila, no ipak, ta trka je priznata u bodovanju i time su oštečeni neki natjecatelji. Naime, da je ta utrka poništena, natjecatelji bi imali prilike odbaciti neki drugi najslabiji rezultat, a ne taj iz te utrke i time bi se poredak u sredini tablice promijenio, no, u vrhu bi sve ostalo po starom pa je to vjerovatno bio razlog zašto nitko nije intervenirao. Ipak, ovo je tek prva regata od ukupno 4 za «formula windsurfing» Adria Cup i ukupno 6 za Kup Hrvatske tako da se ovakav propust još nekako može tolerirati, no u sljedećim regatama i posebno u završnici kupa, ovakvih propusta ne bi smjelo biti.

Dodjela nagrada Najbolja zena
Dodjela nagrada - S. Vidaković Najbolja žena - Katja Urbanja
Slijedeća «race» regata za Adria Cup i Kup Hrvatske biti će održana na Jadriji pokraj Šibenika krajem svibnja, s tom razlikom da će se osim «formule» voziti i «slalom». Novost je to što se od ove godine te dvije discipline posebno boduju tako da će ova regata biti ujedno i prva za Kup Hrvatske i Adria Cup u disciplini «slalom».

lista sa rezultatima


(c) WSurf 2003. Sve prijedloge, sugestije i komentare šaljite webmasteru.