glavni izbornik

Reklame

regate
Jadrija 2006 - slalom i freestyle
(25.5.- 28.5.2006)Vladan Desnica u vodstvu
Prvi šok koji me je dočekao kad sam izašao iz auta u četvrtak oko podne je bilo već unaprijed postavljeno polje za slalom, ali ne bilo kakav slalom, već DOWNWIND SLALOM! Za one koje neznaju, to je cik-cak polje u kojem zapravo cijelo vrijeme voziš s največom brzinom lagano niz vjetar, okrečeš oko 4 bove i prolaziš kroz cilj. U postavljanju polja bio je korišten GPS tako da su udaljenosti bova i kutevi medju njima bili savršeni!
Nakon prijava i skipers meetinga uslijedio je i drugi šok, a to je bila tramontana / meastral jačine 20-25 čvorova!
Nakon što su slalomaši složili opremu (uglavnom daske oko 95 litara i 6.5 kvadrata) krenule su i utrke.

U prvom plovu Vladan Desnica i Dalen Geromella startali su perfektno, bok uz bok, ganjali se cijelu regatu, a na kraju je Vladan izbio u vodstvo, nabio više speeda i ostvario malu prednost koju Dalen, istarski gonič, unatoč odličnim okretima, više nije uspio nadoknaditi. Mene je na drugoj bovi prešao Stojan Vidakovič i završio treći, a treba pohvaliti i juniora Polonija Marina iz Baške na Krku, koji je zauzeo odlično peto mjesto, ispred nekih daleko iskusnijih slalomaša.

Janko protiv Vladana tko će prvi do bove

Drugi plov je bio gotovo repriza prvog, s tim da je Vladan bio još uvjerljiviji.

Nakon ponovljenog starta, krenuo je i treći plov u kojem se i Stojan malo probudio i startao ispred svih, Vladan ga je polako stizao cijelu utrku, a na kraju mu je u cilju nedostajalo sasvim malo da ga i prestigne. Ja sam se već poveselio kad sam nakon zadnjeg okreta prošao Dalena, ali mi je veselje prekratko trajalo jer mi je reful prije ulaska u trapez izbio sedmicu iz ruke tako da me Dalen opet ostavio na četvrtom mjestu.

Nakon 15-minutnog odmora, vjetar je još malo pojačao i krenuo je i četvrti plov. Vladan neuništiv, Stojan na solidnom drugom mjestu, a meni je napokon uspjelo progurati se ispred Janka na treće mjesto.

Kako je bilo i najavljeno na skipers meetingu, odvozili smo još i dodatni peti plov, ovog puta po nešto lakšem vjetru, u kojem je Janko Kapeli odlično startao, vodio večinu utrke, ali ga je Vladan, unatoč Jankovoj signalizaciji rukama/nogama/glavom da se „malo opusti“ prestigao na predzadnjoj bovi i opet pobijedio.

Pošto je vjetar još uvijek puhao solidnom jačinom, na red je došao i freestyle. Mladen Belamarić Grozni je bio prejak, izvodio je sve živo i neživo i na kraju zasluženo pobijedio. Dva dana kasnije na surferskoj večeri pobijedio je i samog sebe, ali to je već druga priča...Drugo mjesto u freestylu osvojio je Ante Šprljan iz Vodica, a treće novopečeni freestyler Janko Kapeli.

Loop ala Grozni Freestyler Janko

Petak nam je, unatoč dobrom početku, donio premalo maestrala za regularne trke, ali dovoljno za one s jedrima preko 7 kvadrata da se provozaju.
U subotu je zabonacalo, a vrhunac dana je bila stvarno odlična surferska večera nakon koje je uslijedio i prejaki koncert benda „Oprostibls“! Prejak je bio i več spomenuti Grozni, a to je na kraju najviše osjetio njegov stereo.
U nedelju je zapuhao oštar, ali nažalost s previše rupa i predaleko od obale, tako da je poslužio samo za trening za neku drugu regatu.

Na kraju je Vladan Desnica osvojio super-uvjerljivo prvo mjesto (4 pobjede i jedno drugo mjesto), Stojan Vidakovič drugo, 1.3 boda ispred trećeg Dalena Geromelle.

Tek nakon dan-dva, kada su se malo slegli dojmovi iz četvrtka, svima nam je postalo jasno da ovako dobar slalom nismo več duuuuuugo vozili. Perfektna organizacija, perfektni uvjeti i trke u punom speedu s jako puno izmjena pozicija i gužvom na skoro svakom okretu.
Vladana smo još danima zaje#avali da je propustio ono najbolje u regati, a to je uletavanje u okrete u punom speedu s još trojicom-četvoricom pored sebe. Predobro je startao i bio prebrz da bi to doživio. Dalen je mrtav hladan izjavio da mu je najjača trka bila ona kad je na bovu došao šesti i kad je vidio nas petoricu kako smo legli u okret i digli oblak morske prašine. Već nakon prve trke je manje više svima postalo jasno da ovdje rezultat uopće nije bitan i večina nas se opustilo i vozilo za gušt, a najjači je definitivno bio Damir Vukić iz Šibenika koji je cijeli dan vozio bez odijela i uletavao u baš svaki okret u full speedu.

nakon večere usljedio je prejaki bend "Oprostibls" Pobjednici slaloma: Vladan Desnica prvi, Stojan Vidaković drugi i Dalen Gromella treći.

Ono što je na kraju najteže objasniti je slabi odaziv takmičara na ovu regatu. Istina je da je četvrtak bio radni dan, i to da je benzin skup i Jadrija nekima daleko, ali neshvatljivo je kako je moguće da se na tolike silne lokalne regate skupi 20-ak ljudi, a na regatu za Adria Cup i Kup Hrvatske 14??? Oprema definitivno nije izgovor jer u ovoj regati se s skoro bilo čime moglo konkurirati (jaki vjetar + downwind slalom). Udaljenost nekima može biti dobar razlog, ali kako onda objasniti nedolazak onih koji redovito voze Dalmatinski Kup?
Bilo kako bilo, treba pohvaliti novopridošlice Polonija Marina iz Baške i Marka Petkovića s Jadrije koji su napravili dobar rezultat, Niku Dujmovića iz Baške koji se unatoč velikom jedru (7.2) dobro snašao u polju i, Nikolu Brebrića koji je bez ijednog dana treninga pristojno odvozio regatu. Svaka čast i dvojici Josipa (Rončević i Jakelić) iz Šibenika i, kao i uvijek, Urški Kavčič iz Ljubljane koja je cijeli slalom odvozila s neopisivo velikim jedrom za njenu konstituciju i za ove uvjete (6.5m2, ista kvadratura kao i prva trojica).

Javila se i ideja da dogodine još više prilagodimo ovu regatu i opčenito Kup Hrvatske većem broju ljudi, a riješenje su klizni termini za regate u prvoj polovici sezone, i fiksni termini za završetak sezone. Tako bi slalom u Premanturi i na Jadriji bili zakazani za prve vjetrovite vikende, a Bol, Viganj i Hallowind bi ostali fiksni zbog velikog interesa stranih takmičara.

Još jednom hvala ekipi s Jadrije za ovu FENOMENALNU regatu!
Hvala i Stipi Marinoviću te Janku Kapeliju koji su ustupili fotke za ovu reportažu.


ukupni rezultati - slalom i freestyle (pdf)
galerija slika


(c) WSurf 2006. Sve prijedloge, sugestije i komentare šaljite webmasteru.