glavni izbornik

Reklame


Garda, Euro Cup
(27.4 - 1.5.2002)


start
Start
Od 27.4 - 1.5 na jezeru Garda prva ovogodišnja FW Euro-Cup regata protekla je više nego uspješno. Odaziv je bio posebno velik, 97 muškaraca i 15 žena iz preko 20 zemalja borilo se za bodove u Euro-Cupu i nagradni fond od 15000 Eura. Kao prva velika Formula Windsurfing regata ove godina privukla je i velika imena ovog sporta, kao npr. Micah Buzianis, Wojtek Brzozowski, Steve Allen, Patrice Belbeoc'h... čak 15 prisutnih vozača dobijalo je razne nagrade na svjetskim i evropskim prvenstvima u zadnjih par godina.
Prvi dan utrke Ora je uredno zapuhala oko 14h i svi su poslani na vodu. Žene su uspješno startale prve, što se ne bi moglo reći i za mušku diviziju, čiji je start uspio tek nakon 3 opća opoziva. To nije bilo ni čudno, s obzirom da je na startu bilo 100 natjecatelja, a startna linija krivo postavljena. Lijeva bova bila je favorizirana, te su se u njenoj blizini pri svakom startu odvijale prave bitke, koje su na kraju dana imale bilancu od oko 15 uništenih dasaka i 5 probušenih jedara.

Nakon prvog dana i nakon 3 utrke poveo je veteran Patrice Belbioc'h (Exocet/NeilPryde) ispred Micah Buzianisa (Mistral/NorthSails) i Steve Allena (Fanatic/NeilPryde). Vjetar je bio na udare, od 11 do 20 cvorova, te se većina natjecatelja ipak odlučila za najveća jedra (od 11.5 do 12.5 kvadrata). Daske koje se sada koriste u Formula Windsurfing klasi ustalile su se na širinu od oko 1m (neke koji cm manje), a perajice na 70cm (max. dozvoljena duljina).

Costa Hoevel (ARG-3) i ostali
Costa Hoevel (ARG-3) i ostali
Drugog dana regate, stvari su se malo promjenile i 22-godisnji argentinac Gonzalo Costa Hoevel (Starboard/NeilPryde) pokazao je na svojoj prvoj regati u Evropi probivši se na prvo mjesto da je, iako jos sasvim nepoznat, spreman tući one najjače i puno iskusnije, te da njegovo vrijeme tek dolazi.

Nakon trećeg dana natjecanja situacija se ponovno promijenila, a kako se četvrtog dana nije ništa vozilo to je ostao i konačni rezultat. Steve Allen iz Australije imao je svoj perfect day, dva prva i jedno drugo mjesto osigurali su mu pobjedu s ugodnom razlikon na drugoga, Michu Buzianisa i trećega Gonzala Costa Hoevela.

Naši predstavnici Vladan Desnica (Starboard/Gaastra) i Fernando Kirigin (Starboard/Gaastra) nisu se baš proslavili. Kirigin je radi problema u ledjima morao vec nakon prvog dana odustati. Desnica je sakupio šarene rezultate od kojih su bolji bili 23, 29, 32, 33, a radi losijih (49, 64, DNF=98) koje je sakupio što radi loših starteva, par taktičkih gresaka i DNF-a radi potrganog booma, na kraju je zauzeo 41. mjesto. Imao je par dobrih prolaza na gornjoj bovi (12., 17., ...), no sveukupno, stvari se nisu posložile kako je trebalo.

Desnica kod bove od orce, iza Laufer (G 93) i
Buzianis (US 34) borba Brzozowskog i Buzianisa
Desnica kod bove od orce, iza Laufer (G 93) i Buzianis (US 34) borba Brzozowskog i Buzianisa
U klasi žena konačni rezultat bio je odlučen tek u poslijednjem plovu, gdje je Dorota Staszewska (Starboard/NeilPryde) iz Poljske uspjela osigurati klimavu, ali ipak konačnu pobjedu ispred lokalne vozačice Verene Fauster i austrijske veteranke Margit Germany.


(c) WSurf 2003. Sve prijedloge, sugestije i komentare šaljite webmasteru.