glavni izbornik

Reklame

Info
wind kalkulator & beaufortova ljetstvica vjetra
preračunavanje između različitih jedninica brzine vjetra (bofori, m/s, km/h, mph, čvorovi), definicija beaufortove tablice vjetra

članci o vremenu
termički vjetar u Preluci (Opatija)
zbog čega nastaje vjetar u Preluci, kako predvidjeti kad će puhati...

linkovi
najvažniji linkovi na vremenske prognoze na www (+opis)


Termički vjetar u zaljevu Preluka kod Opatije


pišu: Janez Polajnar, Roman Trobec

Zaljev Preluka kod Opatije jedno je od rjetkih surf mjesta, gdje uz opčeniti manjak jakog vjetra uz stabilne vremenske prilike jutranji termički vjeter TRAMONTANA dostiže velike brzine. Značajna pojava događa se zbog specifičnog oblika terena iznad zaljeva i izjednačivanja tlaka između dvije zračne mase sa različitim temperaturama.

Stabilni anticiklonalni vremenski uslovi bez promjene u tlaku zraka omogučuju u vedroj noći nastanak jutranje hladne zračne mase na predjelu Podgrajskog podolja i brdovitog zaleđja Rijeke, te tople zračne mase u Riječkom zaljevu. Izjenačavanje tlaka između zračnih masa uzrokuje jutarnji vjetar, koji u zaljevu Preluka dostiže brzine između 6 i 17 m/s i snagu između 4 i 7 Bf. Velike brzine vjetra posljedica su kanaliziranja jutranjeg burina na predjelu između Rupe i Matulja. Oblik terena sliči na prirodni kanal sa veoma strmim konačnim spustom do mora, što omogučuje velike brzine i dolazak vjetra do same razine mora.

Trodimenzionalni model reljefa
Trodimenzionalni model reljefa - značajni oblik doline između Rupe i Matulja stvara povoljne uslove za postanak termičkog vjetra TRAMONTANE u zaljevu Preluka.

Područje sa jakim vjetrom u zaljevu iznosi u širinu između 500 do 900 m, a njegova snaga sa udaljenosti od obale pada i približno kod 2000 do 3000 m oslabi do normalne snage burina. Vjetar iz sjevernog smjera puše u zaljevu cijelu noć, a najveću snagu dostiže uz izlazak sunca, i sa tom snagom puše još sat do dva sata nakon izlaska sunca. U proljetno doba to je oko pet sati, a u zimsko doba to je oko sedam sati. Kad sunce dovoljno zagrije kopno u zaleđu zaljeva, termička izmjena se brzo prekida i snaga vjetra u oko 20 minuta se smanji sa 5 Bf na 2 Bf ili vjetar čak potpuno prestane (u proljetno doba to je oko osam sati, a u zimsko doba oko deset sati).
Na snagu vjetra utječu vremenske prilike, a najviše razlika između temperature zraka iznad mora i temperature zraka iznad hladnijeg kopna.

***

Vremenske prilike za nastanak termičkog vjetra u Preluki


Za nastanak jakog jutranjeg vjetra najvažnije je, da se cijelo područje Primorske u Sloveniji i djela Notranjske nalazi pod utjecajem jednakomjernog zračnog tlaka bez večih strujanja u zraku ili u području visokoga zračnog tlaka sa slabom visinskom sjeveroistočnom strujom zraka. Ovakve vremenske prilike obično se dogode kada se iznad Srednje ili istočne Europe zadržava ili proširuje područje visokoga zračnoga tlaka. Kada je središte anticiklone u Mediteranu ili se anticiklonalno polje proširuje iznad jugozapadne Europe i prevladavaju visinski zapadni ili južni vjetrovi, jutranji se vjetar u Preluki ne razvije ili njegova snaga dostiže samo 2 - 3 Bf.

Prognoza vjetra pomoču numeričkog modela ALADIN/SI-DADA
(Hidrometeorološki zavod Slovenije) na području Riječkog zaljeva.
Nepovoljni uslovi Povoljni uslovi
Nepovoljni uslovi za dobar vjetar u Preluki zbog SW vjetra u zaledju Rječkog zaliva, što onemogučuje razvoj termičkog vjetra u zaljevu Preluka. Povoljni uslovi za dobar vjetar u Preluki zbog slabog NE povjetarca u zaledju Rječkog zaliva, što omogučuje razvoj termičkog vjetra u zaljevu Preluka.

Brzina termičkoga vjetra u Preluki najviše ovisi od razlike između temperature zraka iznad mora i temperature zraka iznad kopna. U vedroj noći bez vjetra, kopno se jako ohladi i stvara hladnu zračnu masu, a toplo more zrak iznad njega zagrijava i stvara toplu masu zraka. Budući da je tlak zraka u toplom zraku niži nego u hladnom, vjetar puše iznad kopna prema moru. Najjači termički vjetrovi u Preluki nastaju u jesen i u prvom dijelu zime, kada je razlika u temperaturi najveća. More je zagrijano još na 18 - 20C, a kopno se ohladi do 0C. U takvim situacijama naleti vjetra dostižu brzinu i do 14 m/s, a kada iznad našh krajeva prevladavaju slabi sjeveroistočni visinski vjetrovi, brzine vjetra mogu dostići i do 17 m/s. Najmanju snagu vjetar u Preluci ima Windsurferi u Preluci krajem zime i u početku proljeća, kada dostiže brzine između 5 i 10 m/s. Razlika između temperatura zraka iznad mora i iznad kopna u tom periodu je najmanja, a to je približno 2 - 8C.

Povoljni indikatori za jak termički vjetar su indikatori stabilnih vremenskih prilika koje je moguće pomoću svakodnevne vremenske prognoze prognozirati i za nekoliko dana unaprijed. U zaljevu Preluka možemo sa sigurnošču prognozirati jak vjetar u slučajevima, kada su ispunjeni sljedeći vremenski uslovi:

stacionarno područje jednakomjernoga zračnoga tlaka ili proširivanje grebena visokoga zračnog tlaka uz slab visinski sjeverni ili sjeveroistočni vjetar (bez bure u Kvarneru).
vedra noć u Primorskem u Sloveniji, uz more i u Istri.
jutranja magla po nizinama ili jutranji mraz.

Ovi vremenski uslovi na področju Primorske i Riječkog zaljeva mogu trajati više dana, a mogu se uspostaviti čak i u jednoj noći nakon prolaska oslabljene vremenske fronte.


(c) WSurf 2003. Sve prijedloge, sugestije i komentare šaljite webmasteru.