glavni izbornik

Reklame

Info
wind kalkulator & beaufortova ljetstvica vjetra
preračunavanje između različitih jedninica brzine vjetra (bofori, m/s, km/h, mph, čvorovi), definicija beaufortove tablice vjetra

članci o vremenu
termički vjetar u Preluci (Opatija)
zbog čega nastaje vjetar u Preluci, kako predvidjeti kad će puhati...

linkovi
najvažniji linkovi na vremenske prognoze na www (+opis)

vrijeme
Linkovi


Državni Hidrometeorološki zavod Hrvatske
Stranica DHMZa valjda je već svima poznata. Tu se može saznati prognoza za Zagreb i Hrvatsku (danas i sutra), te vjerojatno jedriličarima najkorisnija - prognoza za pomorce. Posebno zanimljiva i dobra je prognoza vjetra pomoću modela ALADIN. Od korisnih stvari tu su još izvještaji temperature zraka, temperature mora, brzine vjetra i trenutačnog vremena iz nekih hrvatskih gradova.
On-line se još nalaze i podaci sa 15tak meteoroških stanica posvuda po hrvatskoj gdje se mogu vidjeti skoro trenutačne vrijednosti o temperaturi, naoblaci, tlaku i vlažnosti zraka te brzini vjetra.
Hidrometeorološki zavod Slovenije
Kao nadopuna našem DHMZu može poslužiti i slovenska prognoza koja je (uz wetteronline) obično puno kvalitetnija od naše. Uz već sve standardne izvještaje o temperaturi, vlazi, tlaku zraka te brzini vjetra i ostalim vremenskim parametrima (nažalost uglavnom u sloveniji), dostupna je i prognoza pomoću modela ALADIN. Vrlo korisne su prognoze vjetra pomoću ALADINa sa većim razlučivanjem od samo 2.5km. Ovdje postoji također prognoza za Kvarner što je super stvar za provjeriti da li se isplati svratiti na surfanje do Preluke ili Baške.
Windguru.cz
Odlična češka stranica koja je specijalizirana za prognozu vjetra za windsurfere i kitesurfere. Prognoza je bazirana na GFS meteorološkom modelu (rezolucija 100km), a windguru može napraviti prognozu za bilo koje mjesto na zemlji. Glavna prednost windgurua je što prognoze vjetra grafički vrlo jednostavno i brzo prikazuje bez potrebe za traženjem različitih meteoroloških karata na internetu za različite surf spotove. Prognoze su prikazane u tablicama koje prikazuju brzinu i smjer vjetra, temperaturu, oborine i oblačnost na izabranoj lokaciji u sljedećih 7.5 dana. Svi podaci su vrlo ljepo grafički pregledno prikazani, a moguće je definirati i vlastite faktore za korekciju vjetra za neki spot ili definirati vlastite spotove za prognozu.
Theyr.net
Na ovoj web stranici možete naći prognozu za vjetar, temperaturu, oblačnost i padaline koja se bazira na modelu ETA uz neke male prilagodbe. Razlučivost je manja od Aladina, ali zato je navigacija i preglednost stranica odlična. Na theyr.net je moguće vidjeti također animacije prognoza. Na ljevoj strani su posebno pregledni grafovi temperature i vjetra za sljedećih par dana, ali nažalost samo za 4 grada u Hrvatskoj (Zagreb, Rijeka, Split i Dubrovnik).
Westwind
Ovdje možete pronaći sve, ali stvarno sve najpoznatije linkove za vremensku prognozu na svijetu!!! Linkovi za vrijeme podjeljeni su u skupine: trenutačno stanje vremena, različite vrste piktograma i prognoze za idućih 48 i 72 sata i prognoze za idućih 10 dana. Uz ovakvu vremensku podršku sigurno ćete lakse naći mjesto za surfanje.
WeatherOnline
Zaista jedan vrlo dobar site sa vrlo dobrom i detaljnom prognozom. Stranice su na engleskom, a ako netko bolje vlada njemačkim - postoji također i njemački server - WetterOnline. Od podataka nema što nećete naći. Dostupne su tablice za skoro 20tak naših gradova sa temperaturom, vlažnosti i tlakom zraka, oborinama te naravno vjetrom. Mnoštvo satelitskih karata također lijepo dočarava vremensku situaciju. Kao još jedna od vrlo korisnih opcija je karta vjetra pod "Maps" pa u lijevom meniju link "Wind" pa u prozorčiću "Wind in:" treba upisati "Adria" (direktan link). Na početku će vam takva karta sa crticama izgledati krajnje smiješno, ali kad se naviknete onda će vam sigurno postati korisna. U gornjem desnom uglu se također nalazi mali izbornik pomoću kojeg možete pogledati situaciju za vjetar u sljedećih par dana u određeno vrijeme. Čisto je žalosno što wetteronline zapravo skoro da nudi više infomacija od našeg DHMZa...
wunderground.com
Ovo će biti sigurno zanimljiva stranica za sve one koji kane surfati negdje blizu 6 većih aerodroma u Hrvatskoj - Zagreb, Split, Rijeka, Zadar, Dubrovnik i Pula. Naime na stranicama možete naći za sve te gradove vrlo detaljnja izvješća o temeraturi, vlažnosti, tlaku zraka te najvažnije o smjeru i brzini vjetra. Aerodromi šalju nove podatke svakog sata tako da čovjek može nepogrešvio znati kakvo je trenutačno stanje na tim lokacijama. Ovi podaci su također jako bitni za one koji jedre u Zagrebu na jezeru pokraj Čiča, jer je aerodrom Zagreb udaljen manje od 1 kilometra pa su podaci o vjetru vjerojatno u čvor točni kao i na Čiču. Korisna je još i opcija "historical conditions" gdje možete za bilo koji dan i određeni sat vidjeti kolko je puhao vjetar na jednom od 6 hrvatskih aerodroma.
National Weather Service - Internet Weather Source
Vrlo slično kao i na wunderground.com - izvještaji o vremenu i vjetru sa hrvatskih aerodroma. Podaci doduše nisu toliko grafički predstavljeni i dorađeni kao na wunderground.com
garda meteo
Odličan site za ljude koji žele ići surfati na Lago de Garda. Mogu se pronaći informacije o svemu i svačemu: trenutnom stanju, različitim prognozama, postoje različiti dijagrami, satelitska snimaka i sve drugo što vas god može zanimati u vezi vremenskih uvjeta na tom jezeru.

(c) WSurf 2003. Sve prijedloge, sugestije i komentare šaljite webmasteru.